Restauratie van Schilderijen

Materialen zijn velerlei en sterk geëvolueerd met de tijd en de technische vaardigheden van de schilders. Men onderscheidt 2 soorten restauratie van schilderijen. Enerzijds schilderijen op geweven dragers en anderzijds op andere dragers, waaronder: houten panelen, koper, glas en papier. Hieronder enkele voorbeelden.


(klik op afbeeldingen om te vergroten)


1. Schilderijen op geweven drager

Daaronder verstaan we voornamelijk jute, katoen en vooral linnen als drager voor de picturale lagen. Van slechts een klein gedeelte van de oude schilderijen is het doek nog in zijn oorspronkelijke staat. Eén van de behandelingen was en is nog steeds het bedoeken of herbedoeken; waarbij tegen het oude doek een nieuw doek wordt gekleefd.

2. Schilderijen op houten- en/of metalen dragers

De 16de en 17de eeuw kenmerkt zich door schilderingen op houten panelen en in mindere mate op koperen platen. Een revival van deze technieken ontstond in de 19de eeuw. Een diepgaand inzicht in de eigenschappen van deze dragers helpt ons de schade aan deze schilderijen te herstellen. Deze werken zijn vaak van aanzienlijk belang zodat vooral de fixatie-en retoucheertechnieken verder verfijnd moeten worden.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin