Waarom inlijsten? Presentatie & Conservatie

baroque-frameConservatie van kunst

Kunstwerken hebben te lijden van menselijke handelingen, verkeerde inlijstingen, chemische onstabiliteit van de gebruikte materialen, omgevingsinvloeden zoals stof, vocht etc De enige oplossing voor conservatie van kunst is een correcte inlijsting.

Presentatie

Het voornaamste doel van een inlijsting is bescherming van het kunstwerk, fysisch bevestigen aan de muur en het tonen aan de toeschouwer. De lijst verfraait het onderwerp en het kleurenpalet terwijl het ondergeschikt blijft aan het kunstwerk.

Het zorgt voor een omlijning en trekt daardoor de aandacht van de toeschouwer naar het kunstwerk.Het zorgt voor een overgang tussen de echte wereld en die van het kunstwerk. Het creeert harmonie met de omgevende interieurdecoratie en isoleert van een afleidende achtergrond.

Inlijstingen: keuzes maken

Verschillende afbeeldingen vragen verschillende soorten lijsten. Lijsten kunnnen strak, eenvoudig of weelderig zijn, afhankelijk van het beeld waarvoor ze bestemd zijn. Een lijst of kader moet het beeld aanvullen en mag niet overheersen.

Werkstukken op papierbasis hebben een aparte benadering nodig. De binnenzijde is van cruciaal belang voor conservatie, het vakmanschap en de materialenkennis van de inlijster is hier de garantie voor degelijk werk.

Sommige kunstwerken komen beter tot hun recht in combinatie met een passe-partout.

Meer over de passe-partout

Bepaalde werkstukken worden beter beschermd door glas. Olieverfschilderijen daarentegen hebben geen glas nodig omdat hun bescherming bestaat uit een laag natuurlijke vernis.

Meer over inlijstingen met glas

Wij beschikken nog steeds over de historische handvervaardigde lijst zoals de empire, roccoco, enz…

Voor de moderne werken beschikken wij over staaflijsten.

Indien gewenst kan er steeds een exclusief model voor u samengesteld worden.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin